Stralen

Het is altijd belangrijk, bij nieuwe én bij gebruikte of gerepareerde constructies, dat de oppervlaktestructuur aan bepaalde voorwaarden voldoet. De reinheid en de ruwheid van het te spuiten oppervlak moet optimaal zijn, om een maximale hechting van de op te brengen beschermende coatings te bewerkstelligen.

Om de gewenste structuur te verkrijgen straalt MSC de objecten eerst. Dit wordt ook wel staalstralen genoemd. Daarbij spuiten we het straalmiddel korund, ook wel aluminium oxide of corund genoemd, onder hoge druk (6-7 bar) tegen de te behandelen constructie. Bij nieuw materiaal wordt door het stralen de zogeheten walshuid verwijderd en bij gebruikt materiaal worden roest en oude coating verwijderd.

Stralen

Vakmanschap & kwaliteit

Het vakmanschap van de straler bepaalt in hoge mate de kwaliteit. De straler oefent invloed uit op de straalafstand, straaldruk en de gelijkmatigheid van de straalbeweging, die allemaal bepalend zijn voor het eindresultaat. Omdat bij straalwerkzaamheden grote hoeveelheden stof vrij komen, wordt dit uitgevoerd in een afgesloten ruimte, waarbij de straler beschermende kleding draagt.

Naast de afzuiginstallatie is onze straalhal ook uitgerust met een volledig geautomatiseerde terugwin- en reinigingsinstallatie, zodat het straalgrit meerdere malen gebruikt kan worden. Hiermee voldoet de installatie aan de strengste emissienorm.

Schooperen

Voordat we een object kunnen schooperen, moet het eerst gestraald zijn. Ook het stralen is een van de specialismen van Munckhof Service Center. We kunnen dus het volledige pakket aanbieden: stralen, schooperen en spuiten.

Een voertuig, vaartuig, carrosserie, chassis, ponton of ander object kan duurzaam tegen roestvorming beschermd worden door middel van schooperen. Het staal wordt door de techniek van schooperen voorzien van een corrosiebestendige laag.

Dit proces is aan het begin van de vorige eeuw ontwikkeld door de Zwitserse ingenieur Schoop. Bij het schooperen wordt een legering van zink en aluminium door een spuitpistool getransporteerd, waarna een vlam van 2200° C de zink-aluminiumlegering laat smelten. Het gesmolten draadmateriaal wordt na het smeltproces door perslucht tegen de te behandelen oppervlakte verstoven. Doordat het oppervlak op deze manier wordt afgesloten van de buitenlucht, is het hierna optimaal beschermd tegen roest. De schoopeerlaag heeft een minimale dikte van 30 µm tot ±150 µm.

Glasparelen

Glasparelen is een veelgebruikte en efficiënte behandelmethode voor het stralen en verfraaien van roestvaststaal (RVS), aluminium en andere non-ferro metalen. Het is een straalmethode waarbij in plaats van met gewoon straalgrit of korund met glasparels wordt gewerkt. De belangrijkste voordelen van glasparelen zijn:

– het reinigt: het materiaal wordt door middel van glasparelen snel en grondig gereinigd. Vet en ander vuil worden verwijderd (als het materiaal erg vet is, wordt het eerst ontvet).
– het verfraait: het doffe oppervlak is na het glasparelen egaal en glanzend.
– het vermindert de aanhechting van vuil
– het verhardt het oppervlak

Een toepassing waar veel geglasparelde onderdelen worden gebruikt, is bijvoorbeeld de machinebouw. Vooral voor machines in de voedingsmiddelenindustrie wordt glasparelen zeer veel gebruikt.

CONTACTGEGEVENS:
Munckhof Service Center
Handelstraat 9
5961 PV Horst
0773978600
info@munckhofservicecenter.nl

OPENINGSTIJDEN:
Maandag t/m Vrijdag
7.30 uur – 17.00 uur
Zaterdag & Zondag gesloten!

Direct contact opnemen
Offerte aanvragen